TERRIER BRASILEIRO

Terrier brasileiro/TB eller "Fox Paulistinha" (den lilla räven från São Paulo), som den kallas i Brasilien, är en medelstor terrierras. I slutet av 1800- och i början av 1900- talet studerade många unga brasilianare i Storbritannien och Frankrike. När de återvände till hemlandet hade de ofta med sig en häst och en terrierhund. Dessa terriers korsades sen med lokala små hundar. Tack vare flera friska ursprungsraser har terrier brasileiro hållit sig relativt fri från ärftliga sjukdomar. Ingen vet med säkerhet, men de starkaste banden går tillbaka till engelsk vit jaktterrier och pincher. Man tror även att det till viss del kan finnas chihuahua med.

Höjden för tikar är 33-38 cm och för hanar 35-40 cm.

Vikten får inte överstiga 10 kg.

Terrier brasileiro är trefärgade med vit grundfärg sedan med svart, blå, brun, eller isabela teckning. Nosfärgen ska harmonera med övrig färg, på de bruna, blå och isabela-färgade hundarna är inte nosen svart. 

Terrier brasileiro kan födas med både kort svans, stubbsvans och lång svans.

I Brasilien hålls terrier brasileiro nuförtiden oftast som sällskapshund, men den respekteras också högt som jakt- och vakthund, inte bitande men varnande. Att arbeta som råttfångare, herdehund och spårhund är några uppgifter den brasilianska rasen klarar av galant.

Terrier brasileiro är en relativt ny ras i Sverige, den första importerades 2007 från Braslight's kennel i Finland. 2008 importerades ytterligare 9 terrier brasileiro till Sverige. Bland annat vår egen Braslight's Esperanca "Blanca".

En terrier brasileiro älskar att jobba med det mesta och är en allround ras. Rasen är lättlärd och fylld med energi. Terrier brasileiros används t.o.m som cirkushundar (Moskvas stora cirkus). Till agility passar rasen också väldigt bra (Brasiliens VM-lag).

Rasen passar såväl i en liten bostad i stan, som till en stor gård på landet. Terrier brasileiro trivs bäst när den får tid, uppmärksamhet och kärlek av sin ägare och familj. Rasen älskar sin familj oändligt och är en ypperlig vän. En Terrier brasileiro är livlig, alert, vaken, aktiv, lättlärd, intelligent och lydig.

Mot främmande personer kan rasen ibland vara lite observerande innan de oftast godkänns och blir överösta med kärlek.

Terrier brasileiro kan ha många olika stavningar och smeknamn bla, brazilian terrier, TB, terrier brazileiro, fox paulistinha, brasse, brasiliansk terrier.

TEXT AV KENNEL SOFALEX, Sofia Westergren, 2008,  som inte får kopieras!

 

 

TBlanca huvud 31 maj 08
Foto Erik Lindholm

 Tb på Cidreira Beach 1930

Terrier brasileiro på Cidreira beach, Brazil, år 1930

Blanca huvud framifrån maj 08

Foto Sofia Westergren